Header rfcf

Den virtuella CF-kliniken

Studiens fullständiga namn: Den virtuella CF-kliniken – individanpassad och tillgänglig vård hos barn och ungdomar med cystisk fibros

Bakgrund till studien
Under pågående covid-19-pandemi har behovet av en flexiblare och individanpassad sjukvård blivit allt mer påtaglig. Möjligheten att själv utföra vissa undersökningar i hemmet (tex spirometri och vikt) som normalt utförs på sjukhus skapar helt nya möjligheter att individanpassa vården hos individer med CF. Den egengererade hälsodatan skapar förutsättningarna för vårdbesök på distans via videolänk och lägger grunden för den virtuella CF-kliniken.

Antibiotika är en viktig medicin för att minska progressen av CF-sjukdomen. Efter avslutat antibiotikabehandling kommer en del individer aldrig komma tillbaka till ursprungliga lungfunktion. Med hjälp av mobila hemspirometrar har vi möjlighet att tidigare hitta de patienter som tappar i lungfunktion och skapar förutsättning för tidig intervention.

Studien har en godkänd etikansökan.

Syftet med studien
Det primära syftet med är att:

  1. individanpassa CF-vården genom att erbjuda virtuella vårdbesök till barn och ungdomar
Md sk rmavbild 2021 09 07 kl. 23.47.34

2. Öka förståelsen om antibitikaanvändningen och få en bättre förståelse om hur lungfunktionen är direkt efter avslutad antibiotikabehandling

Md sk rmavbild 2021 09 07 kl. 23.50.04

Vilka kan vara med i studien

Barn och unga vuxna i åldern 0 – 25 år med CF i hela Sverige kan delta i studien som pågår under 12 månader. Ta kontakt med ditt CF-center för att få mer information om studien.

Vilka är ansvariga för studien

Huvudansvariga för studien är Marcus Svedberg (marcus.svedberg@vgregion.se) och Anders Lindblad (anders.lindblad@vgregion.se).

Md medlem2
Md kontaktaoss2
Md swish logo primary cmyk
Swisha ditt stöd till kampen för ett friskare liv med CF och PCD till 123 351 31 32.
Md qr kod
Md 90 konto logo rgb box
Stöd forskningen om cystisk fibros i samband med födelsedag, dop, giftermål eller dödsfall. Hela verksamheten kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.
Md img 0099
Beställ armbandet med texten "Cure CF" i webbutiken och bidra till RfCF:s forskningsfond!
Md human
Humanfonden: spara med hjärtat!
Md unknown
Md antibiotikakollen
Md lederhausen annons
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub