Header rfcf

Själv, men inte ensam

Själv, men inte ensam

RfCF har fått beviljat ett nytt Arvsfondsprojekt som startar den 1 april 2021 och avslutas den 31 mars 2024.

Projektet heter Själv, men inte ensam och syftet är främja psykisk hälsa hos personer med CF och PCD och deras anhöriga. Vi kommer under projekttiden att starta en stödtelefon och digitala samtalsgrupper som vi hoppas kunna bemanna med samtalsvolontärer. Vi kommer också att erbjuda webbinarier kring ämnet psykisk hälsa.

Projektledare är Lotten Sundin-Björk. Vill du ha mer information om projektet så kan du kontakta Lotten, 072-222 24 40 eller lotten.sundin-bjork@rfcf.se. Du kan också läsa mer i artikeln nedan eller i projektbeskrivningen som du hittar under projektet.

Scrolla vidare för att läsa om stödtelefonen och de digitala samtalsgrupper som är i gång eller som ska startas.

Artikel om projektet i CF-bladet

STÖDTELEFONEN

Stödtelefon för Själv, men inte ensam är till för dig som lever med CF, PCD eller är anhörig. Det spelar ingen roll hur gammal du är eller var i landet du bor. Den är öppen helgfria måndagar kl. 10-12 och helgfria torsdagar kl. 16-17. Just nu bemannas den av personer som själva har CF eller har stor kunskap om båda diagnoserna samt har utbildning i samtalsstöd. Alla som svarar i stödtelefonen har tystnadsplikt! Du får vara anonym när du ringer och det är gratis. Du behöver inte vara medlem i RfCF för att ringa till stödtelefonen.

När du ringer 018-15 16 22 som är stödtelefonens nummer så kommer du till en växel där du trycker 2 för att kopplas rätt. Är det fler som ringer samtidigt så placeras du i kö och kan välja att vänta på din tur eller försöka senare. Vi ser om det är någon som väntar i kön och försöker ta ditt samtal så snabb som möjligt.

Varför ska jag ringa stödtelefonen?

Detta är några exempel på samtal som kan förekomma (vi har fått okej till att nämna dessa exempel):

  • Jag är orolig för att jag känner mig sämre i min sjukdom och behöver någon som lyssnar.
  • Jag känner mig frustrerad över att myndigheterna inte lyssnar på mig. Jag får ingen hjälp.
  • Jag börjar bli gammal, hur ska det gå för mitt barn när jag inte orkar längre?
  • Mina föräldrar har bara tid för min syster som har CF, det känns jobbigt!
  • Mitt barnbarn har PCD och föräldrarna får ingen hjälp. De är på väg att själva bli sjuka.
  • Jag är 15 år och jag hatar att ha den här sjukdomen!

Digitala samtalsgrupper

I projektet Själv, men inte ensam så startar vi olika digitala samtalsgrupper för personer med CF eller PCD eller anhöriga. Just nu pågår två grupper med Överlevarna - personer med CF 50 +.

Samtalsgrupperna leds initialt av projektledare Lotten Sundin-Björk. Sedan är målet att rekrytera samtalsledare från grupperna. Dessa personer får gå en digital samtalsledarkurs.

Alla i deltagare får godkänna våra grundregler och tystnadslöfte som gäller i grupperna.

Vi tar emot förslag på digitala samtalsgrupper från dig som lever med diagnos, från dig som är anhörig eller från dig som jobbar inom vården. Mejla ditt förslag till lotten.sundin-bjork@rfcf.se

Nedan hittar du de samtalsgrupper som pågår och det som är på gång att starta.

Överlevarna - personer med CF 50+

Vi startade två digitala samtalsgrupper för Överlevarna - personer med CF 50+ i november 2021. Det är en grupp som har samtal på dagtid var 14:e dag. Den andra gruppen har samtal på kvällstid en gång i månaden. Det går inte att anmäla sig till någon av dessa grupper som redan startat, men du kan mejla ditt intresse så kan vi starta en tredje.


Digitala föräldragrupper

Är du förälder till ett barn som nyligen fått diagnosen cystisk fibros?

Välkommen att vara med i vår digitala samtalsgrupp där du kan dela erfarenheter, prata om det som känns viktigt för dig och reflektera med andra föräldrar i liknande situation.

Vi pratar bland annat om att:

· sätta ord på känslor.

· be om hjälp när det behövs.

· få ihop livspusslet.


Om gruppen vill så kommer vi också kunna bjuda in gäster t ex föräldrar till äldre barn med CF.


Tid och länk till samtalsrummet:

När vi har fått ihop en grupp på 4-8 deltagare så bestämmer vi tid och dag. Samtalen kommer att ske via Zoom och du får länken i samband med anmälan. Det kostar inget att vara med, men du får gärna stötta RfCFs arbete genom att bli medlem i förbundet. Har du frågor eller vill anmäla dig/er mejla lotten.sundin-bjork@rfcf.se, projektledare för Själv, men inte ensam.

DIGITAL SAMTALSGRUPP FÖR VUXNA MED PCD

PCD är en sjukdom som är svårt att diagnosticera och därmed är det svårt att få rätt vård. Är det här något som du känner igen och vill prata med andra om. Vi kommer ta upp frågor och funderingar om allt som rör livet med denna diagnos.

Nu startar vi en digital samtalsgrupp för dig som är över 25 år och lever med PCD.

Anmälan senast 17 dec:

Det kostar ingenting att vara med. Vi ses via Zoom. Föranmälan krävs då det finns begränsat antal platser (max 8 deltagare) Denna görs till projektledare lotten.sundin-bjork@rfcf.se senast den 17 dec. Efter att du anmält dig så kommer jag skicka länk och mer information.

Md medlem2
Md kontaktaoss2
Md swish logo primary cmyk
Swisha ditt stöd till kampen för ett friskare liv med CF och PCD till 123 351 31 32.
Md qr kod
Md 90 konto logo rgb box
Stöd forskningen om cystisk fibros i samband med födelsedag, dop, giftermål eller dödsfall. Hela verksamheten kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.
Md img 0099
Beställ armbandet med texten "Cure CF" i webbutiken och bidra till RfCF:s forskningsfond!
Md human
Humanfonden: spara med hjärtat!
Md unknown
Md lederhausen annons
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub