Header rfcfPå initiativ av Riksförbundet Cystisk Fibros är den 21 november en nationell kampanjdag för cystisk fibros och primär ciliär dyskinesi. Kampanjdagen infaller årligen, samma vecka som den europeiska Cystic Fibrosis Awareness Week. Hjälp oss att sprida medvetenhet om dessa sjukdomar, och om de som för en så imponerande kamp mot dem!

År 2020 ägde kampanjdagen rum för första gången och RfCF ser fram emot att tillsammans med våra medlemmar fortsätta utveckla kampanjdagen för varje år som går, och aktiviteterna under veckan som leder fram till kampanjdagen. Här är de aktiviteter vi driver i samband med kampanjdagen i år:

ANDAS FÖR CF OCH PCD: ETT SOCIALT EVENT UNDER 7 DAGAR!

Att leva med CF eller PCD innebär ett stort eget ansvar för en behandlingsbörda som ofta är nästan omänskligt omfattande. En stor och viktig del av den behandlingen utgörs av fysisk aktivitet. Trots begränsningar i lungfunktionen behöver personer med CF och PCD ägna en stor del av sin tid till att motionera. Med nedsatt lungfunktion är träningen mycket ansträngande och återhämtningen svår. Det här hårda arbetet, för att så gott det går bevara sin lungfunktion mot alla odds, är inget mindre än dagliga hjältedåd av alla som lever med CF och PCD. I år vill vi uppmärksamma det arbetet genom en kampanj i sociala medier mellan den 15-21 november som vi kallar Andas för CF och PCD!

Så här går det till att delta:

1. Träna eller motionera! Gå ut och gå en rask promenad, spring en runda på ditt lokala elljusspår, cykla, eller kör ett cirkelpass hemma i vardagsrummet! Gör vad som helst som höjer pulsen och ger lite konditionsträning.

2. Publicera ett inlägg på sociala medier, exempelvis Facebook, Instagram eller Twitter, där du berättar vad du har gjort! Inkludera gärna en bild på dig själv eller kopiera en bild på träningspasset om du använder en tränings-app (till exempel Strava, RunKeeper eller något annat). Nedan finns två olika mallar för hur inlägget ska se ut; en variant för dig som inte har CF eller PCD, och en annan variant för dig som själv har CF eller PCD. I mallarna finns exemplet "sprungit 5 kilometer" men det kan du självklart byta ut mot den aktivitet och sträcka/tid du gjort, exempelvis "promenerat i 20 minuter" eller "åkt skidor i två timmar".

Du väljer själv om du under veckan vill publicera ett eller flera inlägg.

Om du själv INTE har CF eller PCD ska inlägget se ut ungefär så här:

Idag har jag sprungit 5 kilometer. Om jag struntat i att motionera idag hade jag inte riskerat att mina lungor ska sluta fungera. Det beror på att jag har friska lungor. Den här veckan uppmärksammas rätten att andas, och idag skänker jag en tanke åt alla med cystisk fibros eller primär ciliär dyskinesi, som kämpar hårt för att få göra något jag tar för givet - att fortsätta andas. Läs mer på www.rfcf.se och swisha gärna ett bidrag till kampen för ett friskare liv till: 123 351 31 32. #cfawareness #pcdawareness #rfcf

Om du har CF eller PCD ska inlägget se ut ungefär så här:

Idag har jag sprungit 5 kilometer. Inte bara för att få motion, utan också för att jag måste. Varje dag kämpar jag hårt med andningsgymnastik, omfattande medicinering, och fysisk aktivitet för att mina lungor inte ska sluta fungera. Den här veckan uppmärksammas rätten att andas, och idag skänker jag en tanke åt alla andra med cystisk fibros eller primär ciliär dyskinesi, som också kämpar för att få göra något de flesta tar för givet - att fortsätta andas. Läs mer på www.rfcf.se och ge gärna ett bidrag till kampen för ett friskare liv till: 123 351 31 32. #cfawareness #pcdawareness #rfcf

Du kan naturligtvis anpassa inlägget så att det passar just dig och dina omständigheter. Vi hoppas att så många som möjligt vill delta - tipsa gärna vänner och bekanta!

ALLA HAR RÄTT ATT ANDAS: ETT UPPLYSANDE BUDSKAP

Den 21 november kommer en version av filmen nedan, som är anpassad för att projiceras utomhus i mörker, att lysa upp några husfasader i centrala Uppsala! Det här konceptet ser vi fram emot att fortsätta utveckla framöver och genomföra i ännu större skala samt på fler platser i landet:

Md medlem2
Md kontaktaoss2
Md swish logo primary cmyk
Swisha ditt stöd till kampen för ett friskare liv med CF och PCD till 123 351 31 32.
Md qr kod
Md 90 konto logo rgb box
Stöd forskningen om cystisk fibros i samband med födelsedag, dop, giftermål eller dödsfall. Hela verksamheten kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.
Md img 0099
Beställ armbandet med texten "Cure CF" i webbutiken och bidra till RfCF:s forskningsfond!
Md human
Humanfonden: spara med hjärtat!
Md unknown
Md antibiotikakollen
Md lederhausen annons
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub